Elke dag een begrafenis

De oorlog duurt voort. De berichten uit Oekraïne nemen af. De heftigheid van de oorlog echter niet. Integendeel! Maar er ontstaat een gewenning, zeker nu alles wordt overschaduwd door het drama in Israël. Ook de Roma in Munkacs maken dat zo mee.

In een contact met Ruslan spreekt hij over de core busyness: Alles gaat gewoon verder. We zijn gewend geraakt aan deze situatie. Het gebeurt gewoon. We kunnen het niet tegen houden. We moeten er , zolang de oorlog duurt, mee leren leven. Hoe moeilijk het echter soms ook is, het breekt ons niet. We ervaren een kracht in ons, die ons elke dag weer laat doorzetten.

Het leven in de stad heeft een ander beeld. Zo voor het oog is iedereen weer bezig met leven en werken. Maar wat opvalt is dat er elke dag wel een begrafenis is. En dat geldt ook voor veel dorpen in de omgeving. De kerken hebben het druk. Ruslan wordt veel gevraagd om in begrafenissen voor te gaan. Mede omdat de Orthodoxe priesters een vergoeding vragen voor de diensten, die veel mensen niet kunnen betalen.

Ruslan werkt mee met het versturen van hulpgoederen naar het front in het oosten. Soms gaat hij mee en is dan ook langer van huis. Het werk in het kamp blijft doorgaan. Ook komen er nog steeds groepen vluchtelingen langs. Die vragen extra aandacht. Gelukkig zijn anderen bereid om te helpen.

Het badhuis is in gebruik en functioneert goed. Alleen zullen ze in de winter het minder gebruiken omdat het gas te duur is en de zonnepanelen te weinig energie leveren.

Afgelopen zomer hebben ze de draad van de zomerkampen weer opgepakt. De foto’s geven een ontspannen sfeer aan. En dat moet ook. Deze kinderen moeten zich geen zorgen hoeven maken. Maar helemaal wegnemen kunnen ze het ook niet. Juist in zo’n omgeving kun je daar goed over praten. Daarom ook zijn ze blij met de mogelijkheid van kinderkampen..

De winter komt er weer aan en dat betekent weer een toename in de vraag naar voedselhulp. Op de vraag wat ze het meeste nodig hebben antwoordt hij: ‘Food, wood and medicalstuff en money to buy’.

De samenwerking met Karlos ligt voorlopig stil. Na zoveel blijkt dan toch dat ze een totaal verschillende visies op het werk hebben en dan is het gewoon beter om gescheiden op te trekken. Dat doet ons wel verdriet.

Vergelijkbare berichten