Hoe is het in Munkacs

Het is een verschrikking die ze meemaken. Niemand weet waar hij/zij aan toe is. En doet wat op dat moment het beste is.

Het is (nog) rustig in de provincie ‘Zakarpatsja’. Maar de oorlog merken ze al wel. Stromen vluchteling passeren Moekatsjevo. En die moeten vaak worden opgevangen. Het kamp heeft de kerk opengesteld, het badhuis en de soepkeuken, overal waar maar ruimte is. Ook op Lavki worden momenteel 50 gezinnen opgevangen.

In gesprekken met Ruslan en Karlos proef je de vertwijfeling. Ruslan heeft de auto klaar staan voor het moment dat ze móéten vertrekken. Maar hij wil niet. ‘Ik ben hier nu nodig’, reageert hij. Woorden geven aan wat hij voelt kan hij niet. Als hij gaat, kan hij naar familie, die over de Hongaarse grens, op ongeveer 10 km afstand woont.

Karlos besloot eerder op de dag toch niet te gaan. Lalu en de kinderen willen niet zonder hem. Maar hij voelt zich nodig op het kamp om de achterblijvers te steunen. Het werden een paar moeilijke uren. Dan, om half drie, verschijnt hij weer op messenger: I go tonight. En hij mag de grens over. Hij is een Hongaar en gaat weer naar zijn eigen land. We wachten de nacht af. Morgen weten we meer.

Robi wilde met zijn gezin ook de grens over. Maar hij mocht niet. Alle mannen tussen 18 en 60 moeten blijven. Hij is een Oekraïener. Wanneer hij aan geeft toch te willen gaan vertellen ze hem de gevolgen die het zal hebben: Dan wordt hij gearresteerd en direct naar het front gestuurd. Robi kiest eieren voor zijn geld en keert terug. Met het gezin, want Ildi gaat niet zonder hem.

We hebben contact met Corine. En met Assen voor Oekraïne, waar Cor Verkade mee verbonden is. Corine vertelt over de stroom van berichten, reacties op hulpvragen. Chaotisch, maar mooi. Ze wil graag weten of er opvangruimte is voor mensen. Dat gaan we navragen

Assen heeft veel contact met de pers en de media. Die geeft aan te helpen als we geld nodig hebben.

We denken aan fundraising voor met name de Roma, die niet direct profiteren van de hulp en de hulpgoederen in Oekraïne. Dat moet nog even z’n beslag krijgen.

Vergelijkbare berichten