Ons contact verteld

Wat we nu zien in de provincie Zakarpatya (waar Munkacs in ligt) is:

het is hier nog vrede. Tot nu toe is er niet gebombardeerd en gevochten. Alle dank aan God! Er zijn tienduizenden vluchtelingen aangekomen. In Lavki zaten gisteren al 50 mensen, in het pleeggezin wat op het terrein staat zat het ook al vol. Zij stoken nu op gas omdat de houtkachel al een jaar of twee kapot is. Door covid (geen kampen en gasten) waren er geen inkomsten en konden ze die dus niet vervangen. Inmiddels hebben ze via mij 3500 euro ontvangen. Voor de gasrekening van deze week en de aankoop van de houtkachel. Hout hebben ze nog wat en kunnen ze uit het bos halen.

Veel vrouwen en kinderen vanuit kamp Munkacs zijn de grens over naar Hongarije. Veel hebben daar wat familie of kennissen. Kerken vangen ook mensen op en in Hongarije wordt veel hulp gegeven aan deze mensen op dit moment.

Veel mannen zijn achter gebleven om het huis/kamp te bewaken. Ruslan is nog in Munkacs en wil zo lang mogelijk blijven. Ik heb met Ruslan al gesproken om vluchtelingen op te vangen en hij zei dat hij er ook over nadacht (eergisteren) en gaat vluchtelingen opvangen in het badhuis/jeugdcentrum/soepkeuken en kerk.

Uitkeringen, pensioenen, salarissen en kinderbijslag zijn bevroren. De mensen leven op dat wat ze hadden en dat is ook al niet veel.

Mijn vraag is: kan er z.s.m. geld ingezameld gaan worden voor ”Oekraïne”. De mensen die achtergebleven zijn moeten eten, hebben gas/elektra wat betaald moet worden. Als er vluchtelingen opgevangen gaan worden zullen daar ook kosten aan verbonden zijn. Denk aan de gas- en elektriciteitsrekeningen van de panden. Vaak kan men wel de deal maken dat mensen onderdak krijgen en zelf voor hun levensonderhoud moeten zorgen (mensen hebben al het geld wat ze thuis hadden meegenomen), maar die gas- en elektriciteitsrekening moet wel betaald worden…

Hoe mooi zou het zijn als witte Oekraïners onderdak krijgen op een zigeunerkamp! en daar God leren kennen. Dat zigeuners kunnen geven in plaats van alleen ontvangen.

Het is voor nu moeilijk er een label aan te hangen waaraan het besteed zal/moet gaan worden. Maar ik heb een lijstje bedacht:

  • – levensmiddelen, rekeningen , medicatie achtergebleven Roma
  • – gas- elektra rekeningen achtergebleven Roma
  • – gas- elektra rekeningen badhuis/soepkeuken/kerk
  • – kosten Ruslan zoals benzine/telefoon
  • – geld van vluchtelingen zal opraken, dus op de lange termijn: levensmiddelen
  • – financiële ondersteuning voor onze Roma die nu in Hongarije zijn (mocht hulp daar niet voldoende zijn)

Ik zou zeggen: vraag mensen geld over te maken voor Oekraïne en we komen er wel uit hoe het besteed mag gaan worden.

We hopen dat er een humanitaire corridor komt zodat goederen meteen het land in mogen en uitgedeeld mogen worden.

En boven alles: gebed is het hardst nodig. Er zijn al getuigenissen van soldaten!!

Robika in Hongarije

Robi was met zijn gezin gestrand aan de grens bij Beregsurany. En dus ging Robika ook niet. Op de terugweg besloten ze echter gescheiden te gaan. Ildi, de kleine Hanna en Camilla, (de vrouw van Robika) zouden nu toch in Beregsurany de grens overgaan en Robi en Robika zouden het in Chop proberen. Daar is het groter en minder aandacht voor het individu. Het kostte ze wel wat, maar toen konden ze de grens over.

Waarom is dit belangrijk? Wanneer zich een donor voor Robika aandient moet hij binnen 48 uur in Groningen zijn. Dat geldt al twee jaar, maar we denken dat het steeds dichterbij komt. En onder de huidige omstandigheden zou dát gevaar lopen.

Vergelijkbare berichten